Ett praktexempel
Skälvums Kyrka är arktektoniskt ett bevarat praktexemplar på hur de grundläggande elementen långhus, kor och absid från den Romerska basilikan användes för att bygga kyrkor på våra breddgrader. Först i trä sedan i sten. Förutom de grundläggande elementen var det viktigt att kyrkan placerades i en väst östlig riktning, där kor och absid skulle peka mot öst och Jesu grav i Jerusalem. Skissen ovan av den Romerska basilikan är kanske lättare att överföra till våra katedraler, våra biskopssäten, men grunden i det vi kallar Romansk arkitektur är detsamma, även om sockenkyrkorna var mindre och enklare. I dessa saknas i regel koromgång med kapellkrans, korsarmar och sidoskepp. Med tiden kom influenser som påverkade de grundläggande normerna. Under 1100-talet när bygget av sockenkyrkor på allvar tar fart i det vi idag kallar Sverige hämtas byggnadsidéer från både Engelskt och Tyskt kulturområde. Tornen som idag har stor betydelse i begreppet Kyrka kom oftast till senare och inte alla av dessa Romanska kyrkor fick något torn. I Skälvum tillkom tornet sannolikt mellan åren 1140 - 1229.
Bilden till höger är från Katas Gård i Varnhem och är en rekonstruktion av ett mycket tidigt kyrkobygge utfört på 1000-talet under Vikingatiden. En tornlös kyrka utan absid, men med de två romanska elementen långhus och kor.
Sedan 2005 driver Västergötlands Museum forskningsprojektet Varnhem innan munkarna kom. De första spadtagen på kullen ovanför Varnhems kloster gjordes redan 1921 i samband med att klosterruinen grävdes fram. Det konstaterades att det fanns kalkstensmurar under grästorven, men det dröjde ända fram till 2005 innan nya utgrävningar av platsen gjordes.
Mellan åren 2005-2008 gjodes omfattande utgrävningar som återupptogs 2015. Resultatet blev revolutionerande och visade på kristen gravsättning på platsen redan i början av 900-talet, hundra år före inrättandet av Skara stift 1014 och dopet av Olof Skötkonung i Husaby 1008.
Fynden har lett till ny förståelse och att vi behöver omvärdera det som tidigare skrivits om Sverige och Kristnandet.